Het autistische brein…

Wereldvreemd

Als ik met mensen in gesprek ben weten ze vaak niet wat autisme eigenlijk is. Er zijn veel films waarin autistische mannen een hoofdrol spelen en vaak worden die aangehaald als voorbeeld. Een persoon die je bijna contactgestoord kunt noemen, wereldvreemd is en wiebelend op een fiets zit. Ik kan jullie geruststellen, autisme is heel veel meer dan dat! En graag zwak ik het stereotype gedrag ook gelijk af. Natuurlijk zijn er vele gradaties van autisme, geen enkele autist is namelijk hetzelfde. Een hele geruststelling want mensen met een niet autistisch brein zijn ook niet allemaal hetzelfde.

Volgens de site van het NVA heeft ruim 1% van de Nederlanders autisme, het aantal mensen dat met autisme te maken heeft is vele malen groter. Denk aan de hulpverleners, maar ook ik heb als partner en moeder te maken met autisme.

Prikkels

Iemand met autisme neemt vaak alles letterlijk, neem de 1 april grappen die nu weer voorbij komen. Ze worden volledig serieus genomen en de cynische boodschap wordt er niet uitgepikt. Emoties worden niet gevoeld en opgepakt, het signaal dat iemand je negeert of boos op je reageert worden niet gekoppeld aan de emotie. Of neem nu die labeltjes in t-shirts, het geeft vervelende prikkels.

Maar hoe dat nu komt? Autisten hebben een andere bedrading in hun brein.

Snelweg of modderweg

Alle informatie die wij binnen krijgen via onze zintuigen worden in losse informatiestukjes ons brein ingeschoten via neuronenpaden. De puzzelstukjes met informatie worden razendsnel bij elkaar gepuzzeld zodat wij tot de juiste informatie komen. Bij een niet autistisch brein kun je die neuronenpaden zien als een vierkant met rechte paden. Ontzettend overzichtelijke wegen om van A naar B te komen. Bij het autisten brein zien die neuronenpaden eruit als rotondes met doodlopende straten, modderweggetjes met gaten en hobbels en verschillende kronkelpaadjes. Je zult begrijpen dat het bij elkaar puzzelen van de informatie een hele klus is die dus ook vaak niet goed gaat waardoor verkeerde koppelingen worden gemaakt. Door het oponthoud bij die hobbels en doordat de rotonde misschien vier keer genomen moet worden komt informatie vaak ook pas veel later op de juiste plek aan, soms wel dagen later. Op de doodlopende paden zal informatie verloren gaan waardoor puzzelstukjes niet compleet aankomen en er essentiële informatie mist. Dit zorgt voor onrust waardoor het brein moet gaan reguleren.

Discotheek

Prikkels komen bij een autist vaak harder binnen omdat er geen filter is. Ik vergelijk het altijd met een portier bij een discotheek. Heb je gympjes aan of een pet op, sta je stijf van de drugs of alcohol dan word je niet binnen gelaten. Bij een autist is iedereen welkom en dat zorgt voor chaos, de discotheek is veel te vol en druk. De geluiden overheersen en er komen opstootjes, een onvermijdelijke ontploffing tot gevolg… Een woede aanval, tics of in zijn of haar schulp kruipen zijn uitingen van die ontploffing.

Kwaliteiten

Doordat de uitingen van het gedrag anders zijn wordt autisme vaak als iets raars gezien, terwijl autisten ook heel veel mooie kwaliteiten hebben. Het autisten brein kan ontzettend goed detaillistisch werken waardoor autisten uitstekend functioneren binnen analytische functies. Er werken bij de politie veel autisten op de afdeling waar camera beelden geanalyseerd moeten worden. Details die wij over het hoofd zien, pikken autisten er zo uit. Eerlijkheid, loyaliteit, technisch inzicht en nauwkeurig werken horen ook bij de mooie karaktereigenschappen van een autist.

Beperking?

Autisme wordt vaak gezien als beperking of stoornis, maar is het een beperking? Moeten wij het zo zien binnen de maatschappij? Is autisme niet gewoon een way of living? Samen leven of werken met een autist is namelijk niet vervelend of onmogelijk. Ja, het kost soms wat aanpassingsvermogen en ja, het is echt niet altijd makkelijk, maar het brengt ook heel veel mooie momenten en successen! De puurheid van een autist vind je namelijk bijna niet meer terug in onze best wel harde en individualistische maatschappij.

Blik op Autisme

In de training die ik geef: Een Blik op Autisme, ga ik veel dieper in op wat autisme is en hoe je ermee om gaat. Wil jij als organisatie je werknemers met autisme of HSP beter begrijpen en begeleiden? Ik help jullie daar graag bij.

Loop jij als autist of HSP’er vast binnen je loopbaan? Ik help je graag met het ontdekken van jouw loopbaan en waar jij het beste op je plek zit.