Diagnose hier, labeltje daar…

Vol emmertje

Ik heb een zoon van 8 jaar, hij zit sinds ruim 4 maanden thuis en gaat niet meer naar school. Zijn emmertje was vol en stroomde over. Van het één op het andere moment hadden we hier een jongetje die compleet in de paniek en angst leefde. We zijn al ruim 3 jaar met hem in de weer, maar dit was wel even andere koek. Diagnose hier, labeltje daar. Hulpverlener erin en hulpverlener eruit. En dan hebben we nu weer een nieuw labeltje erbij, want hij is nu officieel gepromoveerd tot thuiszitter. Altijd weer gezellig om er een nieuw labeltje bij te hebben, we kunnen bijna gaan kwartetten.

De ballen hoog houden

Vroeger wilde ik altijd een winkel hebben, een bloemenwinkel om specifiek te zijn. Dat ik juf zou worden stond niet heel erg hoog in mijn top 3, laten we zeggen dat de optie eigenlijk helemaal niet in een lijstje voorbij kwam.
En nu ben ik dus opeens juf… Naast dat ik moeder ben, vrouw van, mijn huishouden moet doen en oh ja ook nog ergens ondernemer ben. De ballen hoog houden wil inmiddels niet helemaal meer dus soms lijkt het alsof ik mij al voor aan het bereiden ben voor Halloween. En laten we zeggen: coachen, bedrijven adviseren en trainingen geven is toch echt iets heel anders dan je eigen zoon les geven.

De ondernemer

Onderwijs en leren, het is dus allemaal niet zo vanzelfsprekend. En niet alleen voor mijn kind maar voor heel veel andere kinderen en volwassenen ook.
Vanochtend deden we het dus eens anders. We hebben de lesboeken aan de kant geschoven (stiekem heb ik ze niet eens open gehad) en zijn we gaan ondernemen. Mijn zoon wil heel graag ondernemer worden namelijk, hij is gefascineerd door mijn bedrijf en hij komt dus later bij mij werken zegt hij steeds vol trots. Mama, dan gaan we samen mensen en bedrijven helpen.
Gisteravond had hij opeens een missie in zijn hoofd, ik wil ook ondernemer worden. En wat hij in zijn hoofd heeft, heeft hij niet in zijn kont. Van wie zal hij dat nou hebben…

Creatief lesgeven

In mijn vorige leven heb sieraden gemaakt en die heb ik aan hem geschonken als een mooi startkapitaal. We zijn achter de laptop gekropen en zijn samen aan de slag gegaan met Excel, voor een overzichtelijke database. We zijn de handel gaan uitzoeken en hebben foto’s gemaakt. De Facebook pagina was binnen no time online en hij heeft heel vakkundig zelf de naam uitgezocht: Tygo – The Seller. Beetje reclame mag in je eigen blog hè. In deze les leerde hij taal, rekenen en creatief bezig zijn, die kunnen we dus afvinken op de takenlijst van school. Al snel kreeg hij 2 bestellingen, ik dicteerde een mooie mail die hij zelf verstuurde. Daarbij moest hij werken aan sociale vaardigheden en verantwoordelijkheid nemen. De bestelling is inmiddels bezorgd met een bosje bloemen erbij want hij wilde ze hartelijk bedanken omdat ze de eerste klanten waren. Klantvriendelijkheid en service staan dus ook bij hem hoog in het vaandel.

Zelfvertrouwen

Het geld is inmiddels weer geïnvesteerd in nieuwe producten. Alles heeft hij zelf uitgedacht. Normaal raakt hij in paniek als hij een keuze moet maken en is het huis te klein. Zelfvertrouwen heeft hij niet, maar nu hij dit allemaal uitgedacht heeft, straalt hij van alle kanten. Ik heb hem in tijden niet zo rustig gezien, hij kon opeens keuzes maken en zijn rugzakje vulde met zelfvertrouwen in plaats van labeltjes.

Passend onderwijs

Schoolwerk saai? Dus niet! We maken er gewoon passend onderwijs van wat aansluit bij zijn interesses. Ik weet zeker dat hij vandaag veel meer heeft geleerd dan vorige week achter zijn boeken met een ontploft hoofd vol frustraties.

Ons pad

We hoeven dus niet allemaal hetzelfde pad te volgen om ergens te komen. Sommige gaan links en sommige gaan rechts, misschien met een hobbel extra of een dalletje meer, maar dat geeft niets. Je talenten zorgen ervoor dat je komt waar je wilt komen. Zodra jij je focus maar houdt op dat ene stipje… En dat pad hoeft dus ook niet voor iedereen gelijk te zijn. Laten we kijken naar welk pad bij ons hoort en die volgen. Met veel zelfvertrouwen en kennis stap je dan jouw wereld in.

Met ondernemende groetjes,

Tygo en Manon

ps. Komen jullie even spieken in zijn winkeltje op Facebook?