Anders zijn, is dat nou zo erg?

De maatschappij

Anders zijn wordt helaas nog steeds niet altijd geaccepteerd in onze maatschappij of op ons werk. Anders zijn wordt vaak gezien als iets negatiefs. Waarom? Is er genoeg kennis over anders zijn of zijn mensen die anders zijn echt minder waard? Dat laatste is absoluut niet het geval! Einstein was een autist, Steve Jobs ook en Bill Gates is ook een autist. Zeer succesvolle heren dus!

Anders werkend brein

Ik merk in mijn werk dat de kennis over autisme, adhd of bv hoogsensitief zijn nog erg onbekend is. Er is wel iets bekend maar dat zijn vaak de stigmatiserende voorbeelden. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om anders te zijn, want het is nu eenmaal een feit dat je brein anders werkt als je bijvoorbeeld autistisch bent. Prikkels zijn soms teveel voor je en soms werk je liever alleen dan in een team. Is dat erg? Nee absoluut niet, met goede aanpassingen kan iemand uitstekend functioneren. Wordt dat geboden, dan ga je een heel mooi mens zien met hele mooie talenten en goede eigenschappen. En bovenal een gelukkig mens die op waarde wordt geschat en een onderdeel mag zijn van de maatschappij of het werkproces. We weten allemaal dat gelukkig zijn belangrijk is voor ons welzijn. Voelen we ons goed dan gaan we fluitend naar ons werk en werken we gemotiveerder en harder. We hebben het dan nog niet eens gehad over het maatschappelijke aspect voor de werkgever.

 

Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit is ook iets wat nog niet volledig geaccepteerd wordt terwijl 1 op de 5 mensen een HSP’er is. Ik ben ook HSP’er en heb er best moeite mee gehad om mijn draai te vinden. En natuurlijk, ik kom nog steeds situaties tegen waar ik echt even moet schakelen en die mij extra energie kosten. HSP’er zijn biedt mij ook heel veel mooie eigenschappen die mijn werk nog meer verdieping geven. 

Mijn inleveringvermogen en sterke intuïtie zet ik bijvoorbeeld optimaal in tijdens mijn coachingsgesprekken. Ik neem veel in mij op, pik signalen op en kan daardoor sneller linkjes leggen en oplossingen aandragen. Hele fijne eigenschappen als je binnen de coaching en recruitment werkt. Natuurlijk put mij dat soms ook uit als ik een zwaar en enerverend gesprek heb gehad, maar dan laat ik mijn hoofd uitwaaien in het bos of langs het strand en laad ik mij weer op met nieuwe energie.

In dit artikel vertelt Esther Bergsma over haar ervaringen met HSP en wat jij als werknemer kunt doen om meer begrip te krijgen bij je werkgever.

Loop jij ook tegen onbegrip aan omdat je anders bent en zou je daar graag hulp bij willen hebben? Of past je werkplek niet meer optimaal bij je en ben je zoekend waar je het beste tot je recht komt? Neem dan eens contact op en we gaan samen op zoek naar jouw antwoorden.